Search

Wednesday, August 10, 2011

Juadah Berbuka - Kerabu MAnggA...WAHHHHH


DALAM masakan Melayu, kerabu dikatakan hidangan pembuka selera kerana kepelbagaian rasa yang membuatkannya menjadi kesukaan ramai terutama ketika berbuka puasa.

Populariti kerabu juga mencipta kreativiti suri rumah untuk mencari pelbagai resipi enak yang tidak terbatas hanya kepada buah-buahan seperti mangga muda dan betik tetapi membabitkan buah-buahan lain.

Menurut Chef Sous Melayu, Hotel Equatorial Kuala Lumpur, Chef Azhar Alias, keenakan kerabu dapat dirasakan menerusi bahan digunakan.

Kerabu akan menjadi lebih sedap sekiranya bahan lengkap secukup rasa daripada segi masam, masin dan manis.


Malah di negeri pantai timur, kerabu yang diletakkan isi ikan serta santan cukup popular kerana rasanya lebih berlemak dan enak. Berbeza dengan resipi kerabu ala Melaka yang lebih kering dan tidak menggunakan kerisik. Di Thailand, kerabu betik muda dicampur sotong atau udang cukup terkenal kerana rasa masam dan manisnya.

Di Malaysia, bahan membuat kerabu bergantung kepada cita rasa masing-masing namun udang kering, daun limau purut dan bunga kantan adalah bahan utama penambah perisa.

“Selain aroma, udang kering juga menambah perisa keenakannya. Begitu juga hirisan bunga kantan dan daun limau purut yang bukan saja menyebabkan kerabu wangi malah memberi rasa berbeza,” katanya.

Membuat kerabu juga cukup mudah kerana tidak perlu dimasak. Cuma campurkan dan kacau sehingga sebati.


No comments:

Post a Comment

BOOST YOUR BLOG

Related Posts with Thumbnails